THEATER MALPERTUIS - 'Gaz. pleidooi van een gedoemde moeder'

vr 28 april 2017 • schouwburg • 20u15 + gratis inleiding in het MUZEcafe om 19u30

In de allereerste monoloog van Tom Lanoye speelt topactrice Viviane De Muynck de moeder van een gedode terrorist, haar enige kind. Zonder hem te vergoelijken of zichzelf te sparen neemt ze de maat van de tijd waarin ze leeft. Ze bouwt zich om tot een spiegel van onze samenleving. Voor wie genuanceerder wil oordelen over terreuraanslagen die om de zoveel tijd ook het hart van Europa treffen en voor wie getroost wil worden in het onnoemelijke leed van een kind verliezen, is ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring.

In een vrijwel lege setting gaat alle aandacht van regisseur Piet Arfeuille naar de stem en het woord van De Muynck, die diep in haar ziel laat kijken. Afwisselend slaat ze haar ogen neer, om vervolgens de zaal vol aan te kijken. Ze kijkt niet alleen met haar irissen, maar met haar binnenste, met haar hele historiek. Naast een psychologisch portret dat de beweegredenen van de terrorist probeert te doorgronden, is deze voorstelling vooral een betoog voor menselijkheid en een pleidooi voor nuance. Een mens of zijn handelingen is niet te herleiden tot een paar motieven.

www.malpertuis.be

“Fenomenaal” [Knack]
“Universeel, magnifiek portret” [De volkskrant]
“De Muynck laat diep in haar ziel kijken” [De Standaard]

Gratis inleiding om 19u30 in MUZEcafé.