MARCEL VANTHILT + KOEN BAUTERS - 'Playlist 2018'

do 29 november 2018 • schouwburg • 20u15

Duivel-doet-het-al Marcel Vanthilt en topfotograaf Koen Bauters zijn beiden zot bezeten van muziek. Maar wat wordt er tegenwoordig op die muziekmarkt gegooid? Vanthilt heeft àlles beluisterd en fileert de snert van het goud. Hij presenteert een soort jaaroverzicht dat hij kritisch en genadeloos onder de loep neemt. Maar devoot aanbiddend, als fan, dat ook. Was het album van Karen Damen dan toch ’n meesterwerk? Bleek Ed Sheeran uiteindelijk toch meer hamster dan mens? Was Dua Lipa een artiest of een artikel uit de Pabo? En hoe zat het met zijn eigen solo-album? Kon het iemand wat schelen? 2018, dé playlist, toegelicht & horizontaal geklasseerd door Marcel Vanthilt. Met gegarandeerd géén gezang van hemzelf. Of toch niet te veel, ’n beetje misschien… ‘Playlist 2018’ wordt de eerste in een reeks en MUZE mag het startschot geven.

Ook Koen Bauters laat zijn persoonlijke playlist 2018 zien in een pop-up tentoonstelling van 12 foto’s die meereist met de voorstelling. Maar we mochten deze kans niet laten liggen, dus vroeg MUZE aan Bauters om een soort overzicht te maken van zijn beste rockfotografie. In 2014 mocht Koen Bauters al uitpakken met stevige rockfotografie in MUZE i.s.m. de bibliotheek. Nog nooit van Koen Bauters gehoord? Dat kan. Nog nooit foto’s van Koen Bauters gezien? Dat is haast onmogelijk, zeker als je De Standaard en/of Humo leest. De stijl van Koen Bauters is immers altijd en overal herkenbaar. Zijn beelden zijn zo scherp dat het haast pijn doet aan de ogen, met ietwat beklemmende maar rake kleurschakeringen en een subtiel spel met licht en schaduw. Een fotograaf met een visie en een verrassende blik op de persoonlijkheid die hij fotografeert. Kijk maar naar deze straffe foto’s van Nick Cave, Marcel Vanthilt, Blöf of Tomorrowland. Koen Bauters zette zijn eerste stappen in de muziekfotografie als vrijwilliger bij Poppunt. Tot op de dag van vandaag is hij huisfotograaf voor het Poppunt Magazine, maar het is vooral dankzij zijn werk voor De Standaard & Humo dat het grote publiek hem heeft leren kennen. De productie ‘Playlist’ is dan ook de ideale gelegenheid om zijn werk nog eens in de spotlight te zetten.
De expo van Koen Bauters is te beleven in MUZE t.e.m. maandag 24 december, elke dag van 14u tot 20u.