BEETHOVEN HAPPENING • Herentals, Mol, Pelt, Lommel & Heusden-Zolder
TAURUS QUARTET • integrale strijkkwartetten Beethoven • 7 tot 10 mei 2020
Beethoven Happening – Integrale strijkkwartetten.
Naar aanleiding van de 250ste verjaardag van Beethoven in 2020 gaan enkele Cultuurcentra uit Limburg én de Antwerpse Kempen een uitdaging van formaat aan. De Cultuurcentra van Herentals, Heusden-Zolder, Lommel, Mol en Pelt wagen zich aan een uitvoering van Beethovens integrale strijkkwartetten. In een ware Happening-sfeer willen ze naast de geografische ook de culturele grenzen overstijgen. Het doel? De muziek van Beethoven delen met een breed publiek. Op vijf bijzondere plekken kan u het rijke kwartetoeuvre van de Weense meester ontdekken. Van de vroege kwartetten, nog in de geest van Haydn en Mozart, over de middenperiode met de bekende Razumovsky kwartetten, tot de vijf meesterlijke late kwartetten. Beleef hoe Beethovens kwartetten met de jaren gewaagder werden in het gebruik van contrasten, dramatiek en dissonanten - alles in functie van expressiviteit. Laat je meezuigen in het mooiste dat Beethoven aan het papier toevertrouwde en ervaar waarom Ludwig van Beethoven het genre Strijkkwartet tot het summum van de kamermuziek ontwikkelde! Een spannende, inspirerende muzikale reis door Beethovens adembenemende repertoire voor strijkkwartet. Taurus Quartet werd bereid gevonden om dit huzarenstuk voor hun rekening te nemen. Dit energiek en rijk getalenteerd kwartet neemt onze uitdaging met veel enthousiasme aan.
Taurus Quartet
In 2012 vinden vier gelauwerde musici van Belgische bodem elkaar in hun wens om hun muzikale parcours te verrijken met het ultieme kamermuziekrepertoire. De liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in hun samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank zijn de drijfveren voor het ontstaan van het Taurus Quartet. Taurus Quartet maakte snel furore en is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, en op buitenlandse festivals zoals het beroemde Festival de Saintes (Fra). In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 focust het kwartet op de integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten. Taurus Quartet is: Wietse Beels – viool / Liesbeth Baelus – viool / Vincent Hepp – altviool / Martijn Vink - cello.
Kalender Beethoven Happening
Préconcert Zondag 19 April 2020 - 11:00: Lakenhal, Herentals
Strijkkwartet Nr. 3 in D, Op. 18/3 (1800) / Strijkkwartet Nr. 12 in Es, Op. 127 (1825)
Als prelude op de vierdaagse happening speelt Taurus Quartet zijn eerste concert in de sfeervolle Lakenhal, midden op het marktplein van Herentals. Op het programma het strijkkwartet nr. 3, geschreven op vraag van Prins Lobkowitz. Hiermee bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Het Derde Strijkkwartet is Beethovens zachtste en meest lyrische strijkkwartetcompositie. Aan het einde van zijn leven, na twaalf jaar geen strijkkwartetten meer te hebben gecomponeerd, begon Beethoven op vraag van de Russische vorst Nikolaj Galitzin opnieuw aan een reeks kwartetten. Zijn Strijkkwartet nr. 12 is Beethovens eerste late strijkkwartet. Nu, na 200 jaar zijn deze late strijkkwartetten nog altijd revolutionair te noemen.
Donderdag 7 mei 2020 – 20:15 : ’t Kristallijn – CC ’t Getouw, Mol
Strijkkwartet Nr. 4 in c Op. 18/4 (1800) / Strijkkwartet Nr. 9: opus 59.3 in C (1806) / Strijkkwartet Nr. 13: Op. 130 in Bes (1825)
De vierdaagse Happening start in het statige Kristallijn, gelegen op de grens van Mol en Lommel. Vanuit de concertruimte kijkt men uit over de weidse plassen van de vroegere Molse zandwinningen. Een oase van rust en contemplatie waar het oeuvre van Beethoven ongetwijfeld tot zijn recht zal komen. Vanuit Beethovens vroege periode horen we het vierde Kwartet dat een Sturm und Drang-karakter heeft dat laat vermoeden dat Beethoven dit werk baseerde op vroeger compositiemateriaal. Van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razumovsky, kreeg Beethoven de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. Beethovens Negende Strijkkwartet is het laatste van deze zogenaamde Razumovsky-kwartetten en kon in Beethovens tijd op het meeste bijval rekenen. Als finale van het concert horen we het Dertiende Strijkkwartet, tevens laatste van drie strijkkwartetten die Beethoven in opdracht van Vorst Nikolaj Galitzin schreef. Oorspronkelijk was de Große Fuge het laatste deel van deze compositie maar het publiek vond destijds deze beweging maar niets (“unverständlich”) en op vraag van zijn uitgever componeerde Beethoven een meer conventionele finale.
Vrijdag 8 mei 2020 – 20:30: Muzezaal – CC Palethe, Pelt
Strijkkwartet Nr. 2 in G Op. 18/2 (1798) / Strijkkwartet Nr. 8: opus 59.2 in e (1803) / Strijkkwartet Nr. 14: Op. 131 in cis (1826)
Taurus Quartet musiceert in Pelt in de Muzezaal. Deze intieme ruimte inspireerde door de jaren heen vele artiesten tot kunstige hoogstandjes. De strijkersklanken van Taurus zullen hier zinderen en inspireren. Het concert start met het luchtige Tweede Strijkkwartet dat omwille van de zwierige reverences waarmee het opent ook wel eens het complimentjes-kwartet wordt genoemd. Het achtste Strijkkwartet is één van de Razumovsky-kwartetten. Elk van deze kwartetten moest één of meer Russische melodieën bevatten. In het Scherzo van nr. 8 verwerkte Beethoven een oud Russisch kerstliedje, dat later ook gebruikt zou worden door Moessorgski (opera Boris Godoenov) en door Rimski-Korsakov (opera De Tsarenbruid). Het zevendelige, zonder onderbrekingen uit te voeren Veertiende Strijkkwartet beschouwde Beethoven als zijn beste werk. Van ingetogen mijmeringen tot woeste uitbarstingen verklankt het de meest tegenstrijdige emoties. Toen Schubert dit strijkkwartet vijf dagen voor zijn dood hoorde, verzuchtte hij: “wat kan je hierna nog componeren?”.
Zaterdag 9 mei 2020 – 20:15: Het Raadhuis – CC De Adelberg, Lommel
Strijkkwartet Nr. 1 in F major, Op. 18/1 (1798) / Strijkkwartet Nr. 10: Op. 74 (Harp) in Es (1809) / Strijkkwartet Nr.15: Op. 132 in A (1825)
Het Raadhuis midden op het Lommelse Marktplein werd door de jaren heen uitgebouwd tot dé perfecte kamermuzieklocatie. Het publiek beleefde er al memorabele concerten en musici groeiden meermaals boven zichzelf uit. Taurus Quartet was er al eerder te gast en kijkt uit naar een nieuw muzikaal avontuur in deze classicistische tempel. Beethovens Eerste Strijkkwartet is uitbundig en krachtig in de hoekdelen, speels en geestig in het Scherzo en intens lyrisch in het Adagio. Volgens een vriend van Beethoven zou dit Adagio geïnspireerd zijn door de grafscène uit Shakespeares Romeo and Juliet. De pizzicatofiguren in het openingsdeel bezorgden Beethovens Tiende Strijkkwartet de naam ‘Harpenkwartet’. Met dit werk uit zijn middenperiode richtte Beethoven zich expliciet tot een burgerlijk publiek, weg van de aristocratische saloncultuur … fantastische muziek, geschreven voor de toekomst! Beethovens vijfdelige Vijftiende Strijkkwartet bevat een bijzonder fraai derde deel: het Molto Adagio. Beethoven schreef dit deel na een periode van zware ziekte en drukte hiermee zijn dankbaarheid uit voor zijn genezing. Op de partituur van het Vijftiende Strijkkwartet vond men ook de woorden ‘neue Kraft fühlend’, wat muzikaal vertaald werd in een bijzonder innig en meditatief meesterwerk.
Zondag 10 mei 2020 – 16:00: ZLDR Luchtfabriek Zolder - CC Muze, Heusden-Zolder
Strijkkwartet Nr. 6 in Bes, Op. 18/6 (1799) / Strijkkwartet Nr. 7: opus 59.1 in F (1808) / Strijkkwartet Nr. 16: Op. 135 in F (1826)
ZLDR Luchtfabriek is de vroegere compressorenzaal van het Mijngebouw Zolder. Een kleurrijke jungle van buizen en staal, een magistrale ruimte …voor magistrale muziek. Beethoven is er absoluut op zijn plaats! Uit Beethovens vroege periode horen we het Zesde Strijkkwartet. Hoogtepunt in dit werk is het vierde deel, getiteld La Malinconia (De Melancholie), waar duistere adagio-passages afwisselen met vrolijke dansen. Vijf jaar na het afronden van zijn eerste zes strijkkwartetten, kreeg Beethoven van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razumovsky, de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. In ZLDR Luchtfabriek zal het eerste Razumovsky-kwartet weerklinken., uiteraard ook met het verplichte Russische thema dat we horen in de vierde en laatste beweging. Beroemd zijn de woorden die Beethoven in de partituur van zijn laatste, Zestiende Strijkkwartet neerschreef. In het slotdeel, getiteld Der schwer gefasste Entschluss (Het moeilijk genomen besluit), noteerde hij: ‘Muss es sein? Es muss sein!’ Een typisch staaltje van zijn humor of een aanvaarding van het noodlot? Waarmee we misschien het mysterie Beethoven muzikaal ontrafeld hebben, zodat deze Beethoven Happening in schoonheid kan eindigen.
Praktisch
Locaties:
Lakenhal, Grote Markt z/n, 2200 Herentals
’t Kristallijn, Blauwe Keidreef 3, 2400 Mol
Muzezaal, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt (Overpelt)
Het Raadhuis, Dorp z/n, 3920 Lommel
ZLDR Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder
Organisatoren Beethoven Happening
CC ’t Schaliken Herentals, Grote Markt 35, 2200 Herentals (014/21 90 88) www.schaliken.be
CC ’t Getouw Mol, Smallestraat 2, 2400 Mol (014 33 09 00) www.getouw.be
CC Palethe Pelt, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt-Overpelt (011 94 94 95) www.palethe.be
CC De Adelberg Lommel, Adelbergpark 1, 3920 Lommel (011 399 699) www.ccdeadelberg.be
CC Muze Heusden-Zolder, Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder (011 80 80 98) www.muze.be
Tickets
Tickets zijn te koop in de respectievelijke Cultuurcentra of online via de diverse websites.
De ticketprijzen variëren tussen 16€ en 12€.
Naar aanleiding van de 250ste verjaardag van Beethoven in 2020 gaan enkele Cultuurcentra uit Limburg én de Antwerpse Kempen een uitdaging van formaat aan. De Cultuurcentra van Herentals, Heusden-Zolder, Lommel, Mol en Pelt wagen zich aan een uitvoering van Beethovens integrale strijkkwartetten. In een ware Happening-sfeer willen ze naast de geografische ook de culturele grenzen overstijgen. Het doel? De muziek van Beethoven delen met een breed publiek. Op vijf bijzondere plekken kan u het rijke kwartetoeuvre van de Weense meester ontdekken. Van de vroege kwartetten, nog in de geest van Haydn en Mozart, over de middenperiode met de bekende Razumovsky kwartetten, tot de vijf meesterlijke late kwartetten. Beleef hoe Beethovens kwartetten met de jaren gewaagder werden in het gebruik van contrasten, dramatiek en dissonanten - alles in functie van expressiviteit. Laat je meezuigen in het mooiste dat Beethoven aan het papier toevertrouwde en ervaar waarom Ludwig van Beethoven het genre Strijkkwartet tot het summum van de kamermuziek ontwikkelde! Een spannende, inspirerende muzikale reis door Beethovens adembenemende repertoire voor strijkkwartet. Taurus Quartet werd bereid gevonden om dit huzarenstuk voor hun rekening te nemen. Dit energiek en rijk getalenteerd kwartet neemt onze uitdaging met veel enthousiasme aan.
Taurus Quartet
In 2012 vinden vier gelauwerde musici van Belgische bodem elkaar in hun wens om hun muzikale parcours te verrijken met het ultieme kamermuziekrepertoire. De liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in hun samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank zijn de drijfveren voor het ontstaan van het Taurus Quartet. Taurus Quartet maakte snel furore en is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, en op buitenlandse festivals zoals het beroemde Festival de Saintes (Fra). In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 focust het kwartet op de integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten. Taurus Quartet is: Wietse Beels – viool / Liesbeth Baelus – viool / Vincent Hepp – altviool / Martijn Vink - cello.
Kalender Beethoven Happening
Préconcert Zondag 19 April 2020 - 11:00: Lakenhal, Herentals
Strijkkwartet Nr. 3 in D, Op. 18/3 (1800) / Strijkkwartet Nr. 12 in Es, Op. 127 (1825)
Als prelude op de vierdaagse happening speelt Taurus Quartet zijn eerste concert in de sfeervolle Lakenhal, midden op het marktplein van Herentals. Op het programma het strijkkwartet nr. 3, geschreven op vraag van Prins Lobkowitz. Hiermee bewees Beethoven dat hij het door Mozart en Haydn ontwikkelde strijkkwartetgenre volkomen beheerste. Het Derde Strijkkwartet is Beethovens zachtste en meest lyrische strijkkwartetcompositie. Aan het einde van zijn leven, na twaalf jaar geen strijkkwartetten meer te hebben gecomponeerd, begon Beethoven op vraag van de Russische vorst Nikolaj Galitzin opnieuw aan een reeks kwartetten. Zijn Strijkkwartet nr. 12 is Beethovens eerste late strijkkwartet. Nu, na 200 jaar zijn deze late strijkkwartetten nog altijd revolutionair te noemen.
Donderdag 7 mei 2020 – 20:15 : ’t Kristallijn – CC ’t Getouw, Mol
Strijkkwartet Nr. 4 in c Op. 18/4 (1800) / Strijkkwartet Nr. 9: opus 59.3 in C (1806) / Strijkkwartet Nr. 13: Op. 130 in Bes (1825)
De vierdaagse Happening start in het statige Kristallijn, gelegen op de grens van Mol en Lommel. Vanuit de concertruimte kijkt men uit over de weidse plassen van de vroegere Molse zandwinningen. Een oase van rust en contemplatie waar het oeuvre van Beethoven ongetwijfeld tot zijn recht zal komen. Vanuit Beethovens vroege periode horen we het vierde Kwartet dat een Sturm und Drang-karakter heeft dat laat vermoeden dat Beethoven dit werk baseerde op vroeger compositiemateriaal. Van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razumovsky, kreeg Beethoven de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. Beethovens Negende Strijkkwartet is het laatste van deze zogenaamde Razumovsky-kwartetten en kon in Beethovens tijd op het meeste bijval rekenen. Als finale van het concert horen we het Dertiende Strijkkwartet, tevens laatste van drie strijkkwartetten die Beethoven in opdracht van Vorst Nikolaj Galitzin schreef. Oorspronkelijk was de Große Fuge het laatste deel van deze compositie maar het publiek vond destijds deze beweging maar niets (“unverständlich”) en op vraag van zijn uitgever componeerde Beethoven een meer conventionele finale.
Vrijdag 8 mei 2020 – 20:30: Muzezaal – CC Palethe, Pelt
Strijkkwartet Nr. 2 in G Op. 18/2 (1798) / Strijkkwartet Nr. 8: opus 59.2 in e (1803) / Strijkkwartet Nr. 14: Op. 131 in cis (1826)
Taurus Quartet musiceert in Pelt in de Muzezaal. Deze intieme ruimte inspireerde door de jaren heen vele artiesten tot kunstige hoogstandjes. De strijkersklanken van Taurus zullen hier zinderen en inspireren. Het concert start met het luchtige Tweede Strijkkwartet dat omwille van de zwierige reverences waarmee het opent ook wel eens het complimentjes-kwartet wordt genoemd. Het achtste Strijkkwartet is één van de Razumovsky-kwartetten. Elk van deze kwartetten moest één of meer Russische melodieën bevatten. In het Scherzo van nr. 8 verwerkte Beethoven een oud Russisch kerstliedje, dat later ook gebruikt zou worden door Moessorgski (opera Boris Godoenov) en door Rimski-Korsakov (opera De Tsarenbruid). Het zevendelige, zonder onderbrekingen uit te voeren Veertiende Strijkkwartet beschouwde Beethoven als zijn beste werk. Van ingetogen mijmeringen tot woeste uitbarstingen verklankt het de meest tegenstrijdige emoties. Toen Schubert dit strijkkwartet vijf dagen voor zijn dood hoorde, verzuchtte hij: “wat kan je hierna nog componeren?”.
Zaterdag 9 mei 2020 – 20:15: Het Raadhuis – CC De Adelberg, Lommel
Strijkkwartet Nr. 1 in F major, Op. 18/1 (1798) / Strijkkwartet Nr. 10: Op. 74 (Harp) in Es (1809) / Strijkkwartet Nr.15: Op. 132 in A (1825)
Het Raadhuis midden op het Lommelse Marktplein werd door de jaren heen uitgebouwd tot dé perfecte kamermuzieklocatie. Het publiek beleefde er al memorabele concerten en musici groeiden meermaals boven zichzelf uit. Taurus Quartet was er al eerder te gast en kijkt uit naar een nieuw muzikaal avontuur in deze classicistische tempel. Beethovens Eerste Strijkkwartet is uitbundig en krachtig in de hoekdelen, speels en geestig in het Scherzo en intens lyrisch in het Adagio. Volgens een vriend van Beethoven zou dit Adagio geïnspireerd zijn door de grafscène uit Shakespeares Romeo and Juliet. De pizzicatofiguren in het openingsdeel bezorgden Beethovens Tiende Strijkkwartet de naam ‘Harpenkwartet’. Met dit werk uit zijn middenperiode richtte Beethoven zich expliciet tot een burgerlijk publiek, weg van de aristocratische saloncultuur … fantastische muziek, geschreven voor de toekomst! Beethovens vijfdelige Vijftiende Strijkkwartet bevat een bijzonder fraai derde deel: het Molto Adagio. Beethoven schreef dit deel na een periode van zware ziekte en drukte hiermee zijn dankbaarheid uit voor zijn genezing. Op de partituur van het Vijftiende Strijkkwartet vond men ook de woorden ‘neue Kraft fühlend’, wat muzikaal vertaald werd in een bijzonder innig en meditatief meesterwerk.
Zondag 10 mei 2020 – 16:00: ZLDR Luchtfabriek Zolder - CC Muze, Heusden-Zolder
Strijkkwartet Nr. 6 in Bes, Op. 18/6 (1799) / Strijkkwartet Nr. 7: opus 59.1 in F (1808) / Strijkkwartet Nr. 16: Op. 135 in F (1826)
ZLDR Luchtfabriek is de vroegere compressorenzaal van het Mijngebouw Zolder. Een kleurrijke jungle van buizen en staal, een magistrale ruimte …voor magistrale muziek. Beethoven is er absoluut op zijn plaats! Uit Beethovens vroege periode horen we het Zesde Strijkkwartet. Hoogtepunt in dit werk is het vierde deel, getiteld La Malinconia (De Melancholie), waar duistere adagio-passages afwisselen met vrolijke dansen. Vijf jaar na het afronden van zijn eerste zes strijkkwartetten, kreeg Beethoven van de Russische ambassadeur in Wenen, Prins Andreas Razumovsky, de opdracht om drie nieuwe kwartetten te componeren. In ZLDR Luchtfabriek zal het eerste Razumovsky-kwartet weerklinken., uiteraard ook met het verplichte Russische thema dat we horen in de vierde en laatste beweging. Beroemd zijn de woorden die Beethoven in de partituur van zijn laatste, Zestiende Strijkkwartet neerschreef. In het slotdeel, getiteld Der schwer gefasste Entschluss (Het moeilijk genomen besluit), noteerde hij: ‘Muss es sein? Es muss sein!’ Een typisch staaltje van zijn humor of een aanvaarding van het noodlot? Waarmee we misschien het mysterie Beethoven muzikaal ontrafeld hebben, zodat deze Beethoven Happening in schoonheid kan eindigen.
Praktisch
Locaties:
Lakenhal, Grote Markt z/n, 2200 Herentals
’t Kristallijn, Blauwe Keidreef 3, 2400 Mol
Muzezaal, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt (Overpelt)
Het Raadhuis, Dorp z/n, 3920 Lommel
ZLDR Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder
Organisatoren Beethoven Happening
CC ’t Schaliken Herentals, Grote Markt 35, 2200 Herentals (014/21 90 88) www.schaliken.be
CC ’t Getouw Mol, Smallestraat 2, 2400 Mol (014 33 09 00) www.getouw.be
CC Palethe Pelt, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt-Overpelt (011 94 94 95) www.palethe.be
CC De Adelberg Lommel, Adelbergpark 1, 3920 Lommel (011 399 699) www.ccdeadelberg.be
CC Muze Heusden-Zolder, Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder (011 80 80 98) www.muze.be
Tickets
Tickets zijn te koop in de respectievelijke Cultuurcentra of online via de diverse websites.
De ticketprijzen variëren tussen 16€ en 12€.